Bayan Hobileri
Muhteşem İğne Oyası Örnekleri | YAZIYI OKUYUN

Anasayfa > Örgü Ve Elişi > Müşküle İğne Oyaları Ve Modelleri

Müşküle İğne Oyaları Ve Modelleri

Tarih: 18.04.2014
Güncel: 31.08.2015

Bursa’nın İznik ilçesine bağlı olan Müşküle Köyü, İznik Gölü’nün güney sahili çevreleyen Katırlı Dağları’nın yamacında, İznik Gölü’ne hâkim bir tepe üzerine kurulmuştur. Köyün birçok yerinden İznik Gölü rahatlıkla izlenebilir. Bursa-İznik karayoluna 2 km’lik yolla bağlanmaktadır. İznik ilçe merkezine 22, Bursa il merkezine 75 km uzaklıktadır. Dünyaca ünlü bal kokulu Müşküle üzümleriyle, Türkiye’nin en kaliteli sofralık zeytinleriyle, Helenistik çağa ait olduğu söylenen Hisar Kale’siyle, tarihi çınar ağaçlarıyla, tarihi hamamıyla, 80 metre yüksekliğindeki Sarıkaya’sıyla, toprak fırınlarıyla, Osmanlı mimarisi evleriyle, eşsiz güzellikteki doğasıyla ve cana yakın, konuksever insanlarıyla ünlenmiştir.

Müşküle İğne Oyaları, Müşküle Köyü kadınları tarafından yüzyıllardır yapılan bir el sanatıdır. Köyün geçmişte önemli geçim kaynaklarından birinin ipekböcekçiliği olmasından dolayı, hemen hemen her hanede bu işle uğraşılmıştır. Elde edilen iplikler kök boyalarla boyanarak oya yapımında kullanılmış, zengin bir oya kültürü ve modeli meydana gelmiştir. İpek böcekçiliğinin terk edilmesiyle kadınlar, ipeğe göre daha uygun olan fiyatı nedeniyle, her renk ve tonda üretilen çeşitleriyle zengin, sentetik iplikleri kullanmaya başlamışlardır.

 

Müşküle İğne Oyaları Tarihçesi

 

Oyacılık adeta Müşküle köyüyle özdeşleşmiştir. Oya yapmayı köyün tüm kadınları bilmekte, kız çocukları 7-8 yaşlarına geldiklerinde, büyükleri tarafından ellerine iğne iplik tutuşturularak bu el sanatı öğretilmeye çalışılmaktadır. Başka yörelerden köye, gelin gelenlere dahi oya öğretilirken, Müşküleli kadınlar ellerinde daima oya yaparken görülmektedir. Müşküle’li Kadınlar uzun yıllardır bu sanatla uğraştıkları için, ustalaşmışlardır. Oyalar, üstün tekniği, zarif ve özenli işçiliği, birbirinden farklı modelleri nedeniyle, oya tüccarları tarafından diğer yörelerin oyalarından ayrı tutulmakta ve satış için tercih edilmektedir. Yapılan araştırma ve tespitlere göre, köye özgü 300’e yakın modelin olduğu ve kadınlar tarafından sürekli yeni modellerin de üretilmeye devam edildiği belirtilmiştir.

Günümüzde köyün tek geçim kaynağı zeytinciliktir. Zeytin yetiştiriciliğinde, köyde genellikle erkekler çalışmakta fakat 2-3 ay (Kasım, Aralık, Ocak) süren hasat zamanı dışında, kadınlar tamamen oya yapımcılığı ile uğraşmaktadır. Kadınlar, sabah ev işlerini tamamladıktan sonra, yaz mevsiminde kapılarının önlerinde ve sokak aralarında, kış mevsiminde ise evlerde toplanarak, muhabbet eşliğinde oya yapmayı sürdürmektedir.

 

Müşküle İğne Oyaları Kullanım Alanları

 

Müşküle’de bu kadar yoğun üretilen oyalar çeyiz amacıyla veya satış amacıyla yapılmaktadır. Müşküle oyaları yörenin çeyiz geleneğinin en önemli unsurudur. Köy de hem kızlar, hem de erkeklerin çeyizleri için oya yapılmaktadır. Çocuklar 5-6 yaşlarına geldiğinde, hatta doğmadan önce hazırlanmaya başlanan çeyizlerinde, kızların çeyizi için 250-300 civarı, erkek çeyizleri için ise 100-150 civarı, oyalı yazma, örtü, havlu hazırlanmaktadır. Çeyizlik oyalar genellikle anne, kız kardeş, anneanne ve babaanne tarafından yapılırken, yapacak gücü olmayan yaşlılar, torunları ve çocukları için ücret karşılığı oya yaptırmaktadır. Her kızın çeyizinde, kırmızı örtüye yapılan patlıcan oyası modeli mutlaka bulunmaktadır. Kına gecesinde, gelin kız, baba evinden ayrılırken bu oyalı yazma başına örtülmektedir.

 

Oyalar düğün boyunca çeşitli adet ve geleneklerle bağlı olarak gelin evinde sergilenmektedir. Ayrıca düğünde hizmet edenlere hediye edilirken, gelin atına ya da gelin arabasına da süsleme amacıyla bağlanmaktadır. Askere giden Müşküle köyü gençlerinin boyunlarına oyası güzel bir kırmızı al yazma dolandırılırken, sünnet döşeği ve lohusa döşeğinin süslenmesinde de çeşitli oyalarla süslü yazmalar kullanılmaktadır.Bu güzel oyaları satın almak isterseniz buradan veya bu adresten daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Müşküle İğne Oyaları Ve Modelleri Galeri

 

 Bu makale Müşküle İğne Oyaları ve Müşküle Köyü İçin Tanıtım Amaçlı Yayınlanmaktadır.

Bayan Hobileri / Türkçe Öğretmeni
Müşküle İğne Oyaları Ve Modelleri
Bayan Hobileri Kurucusudur. Sorumlu Editör olarak çalışmakta olan Sevil Bozkurt DEMİRCİ, Türkçe Öğretmeni olmanın yanında başta Moda, Güzellik ve Kariyer olmak üzere birçok alanda yazılar yazmakta aynı zamanda bayanhobileri.com için yazılan diğer yazıları da koordine etmektedir.
Müşküle İğne Oyaları Ve Modelleri Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. Yazmalar dedi ki:

    çok tatlı örnekler

Sayfa başına git